woensdag 15 april 2015

Eerste collectie oestersieraden voor verkoop

Onderstaande foto's laten de eerste collectie sieraden, gemaakt van oesterschelpen, zien. De schelpen komen uit de Oosterschelde in Zeeland. Bij het bewerken van de schelp tot sieraad, meestal een collier of broche, toon ik respect voor de natuur zelf. De schelp wordt eerst ontdaan van zand en vuil en vervolgens worden de scherpe kantjes wat bij geslepen. Uiteraard wordt de schelp daarbij zoveel mogelijk in tact gelaten. Voor het beschilderen polijst ik de schelp. Geen enkele schelp, door het water gevormd, is eender, dus ook het sieraad kent geen tweede. De beschildering en versiering worden gekenmerkt door eenvoud en aangepast aan de vorm. Om het geheel te harden wordt de kleur opgefrist door een aantal transparante laklagen. Meestal kies ik voor eiglans, een tint tussen hoogglans en mat. Juist dit maakt het tot een natuurlijke blikvanger!
 

 Het jutten langs de Oosterschelde, de zon op je huid, de wind door je haren, het opsnuiven van het zoute, zilte water betekent voor mij het nuttige met het aangename verenigingen. Hoe mooi kan het leven zijn. Op de foto hier boven de opbrengst na schoonmaken en drogen. Zie je er iets bij? Geef mij de opdracht en ik ga aan het werk. Geen enkel sieraad is gelijk aan het ander. In eerste instantie exclusief ontworpen door de natuur, met mijn bescheiden bijdrage. Geef op welke kleuren en of het een broche is om een sjaal bijeen te houden, of voor op een jasje, een trui en klein of groot formaat. Ook de colliers zijn los, zonder ketting, te koop of in kleur te bestellen. Wie een kijkje wil komen nemen is uiteraard welkom! Even een telefoontje naar 0186-576818 voor een afspraak.
 
Onderstaande foto is bewust sterk uitvergroot om te laten zien hoe de bewerking er uit ziet. De foto daaronder geeft een realistisch beeld van hoe de broche in werkelijkheid oogt. Voor wie wat meer over de oester en de oesterteelt wil weten kan onderaan deze blogpost wat foto's bekijken en iets lezen over dit fenomeen. Daarnaast wordt er ook iets verteld over het ontstaan van de oesterparels.


Broche - grootte 7 cm - kleur groen/blauw - bestelnummer: 15001 - prijs 19,50 euro (exclusief verzendkosten). Alle sieraden worden verzonden in een mooi cadeauzakje. Bestellen via email: marjav51@gmail.com  Vergeet niet om het bestelnummer te vermelden.                                        

 
Dit is dezelfde oesterschelp broche die hierboven sterk werd uitvergroot om de bewerking te laten zien. Door de behandeling wordt de broche lichtgroen met een blauwe/zilvere glitter als ondergrond. Een bijzonder sieraad dat zich in het licht aanpast aan de kleding waarop de broche wordt opgespeld.


                   Boven: Broche - grootte 7 cm - kleur blauw - bestelnummer 15002 - prijs 19,50  (exclusief verzendkosten). Alle sieraden worden verzonden in een mooi cadeauzakje. Bestellen via email: marjav51@gmail.com Vergeet niet om het bestelnummer te vermelden.

                      Onder: Broche - grootte  7 cm - zilver - bestelnummer 15003 - prijs 19,50 (exclusief verzendkosten). Alle sieraden worden verzonden in een mooi cadeauzakje. Bestellen via email: marjav51@gmail.com  vergeet niet om het bestelnummer te vermelden.


                         Boven: Collier - grootte 8 cm - kleur naturel/glanzend - bestelnummer 15004 - prijs 25,- euro (exclusief verzendkosten). Alle sieraden worden verzonden in een mooi cadeauzakje. Bestellen via email: marjav51@gmail.com Vergeet niet om het bestelnummer te vermelden.
                                        
                                                                      
                         Onder: Broche - grootte  5 cm - kleur naturel/zilver glitter - bestelnummer 15005 -
10,- euro (exclusief verzendkosten). Alle sieraden worden verzonden in een mooi cadeauzakje. Bestellen via email: marjav51@gmail.com  Vergeet niet m het bestelnummer te vermelden.
                               

 
Boven: Broche - grootte 5 cm - kleur groen - bestelnummer 15006 - prijs: 10,- (exclusief verzendkosten). Alle sieraden worden verzonden in een mooi cadeauzakje. Bestellen via marjav51@gmail.com  vergeet niet om het bestelnummer te vermelden.
 
Onder: Broche - grootte 6 cm - kleur goud - bestelnummer 15007 - prijs 10,- (exclusief verzendkosten). Alle sieraden worden verzonden in een mooi cadeauzakje. Bestellen via email: marjav51@gmail.com  Vergeet niet om het bestelnummer te vermelden.
 
 
Boven: broche - grootte 8 cm - kleur blauw - bestelnummer 15008 - prijs 19,50 euro (exclusief verzendkosten). Alle sieraden worden verzonden in een mooi cadeauzakje. Bestellen via email: marjav51@gmail.com  Vergeet niet om het bestelnummer te vermelden.
 
Onder: collier - grootte 10 cm - kleur zilver - bestelnummer 15009 - prijs 25,- (exclusief verzendkosten). Alle sieraden worden verzonden in een mooi cadeauzakje. Bestellen via email: marjav51@gmail.com  vergeet niet om het bestelnummer te vermelden.
 

Boven: Broche - grootte 5 cm - kleur licht groen - bestelnummer 15010 - prijs 10,- euro (exclusief verzendkosten). Alle sieraden worden verzonden in een mooi cadeauzakje. Bestellen via email: marjav51@gmail.com Vergeet niet om het bestelnummer te vermelden.

Onder: Broche - grootte 6 cm - kleur blauw - bestelnummer 15011 - prijs 10,- euro (exclusief verzendkosten). Alle sieraden worden verzonden in een mooi cadeauzakje. Bestellen via email: marjav51@gmail.com  Vergeet niet om het bestelnummer te vermelden.

 
Boven: Collier -  grootte 9 cm - kleur wijnrood - bestelnummer 15012 -  prijs 25,- euro (exclusief verzendkosten). Alle sieraden worden verzonden in een mooi cadeauzakje. Bestellen via email: marjav51@gmail.com   vergeet niet om het bestelnummer te vermelden.
 
Onder: Broche - grootte 8 cm - rood - bestelnummer 15013 -  prijs 19,50 euro (exclusief verzendkosten). Alle sieraden worden verzonden in een mooi cadeauzakje. Bestellen via email: marjav51@gmail.com  vergeet niet om het bestelnummer te vermelden.
 
De Oestercultuur
 

Al eeuwen geleden waren er liefhebbers van oesters, het eetbare weekdier dat o.a. in ondiepe, warme wateren van de oceaan leeft. Ze werden gevonden en gegeten door jagers die met een puntig vuistbijltje de schelpen openden en het zilte eiwitrijke diertje naar binnen zogen. De schelp bestaat uit twee kleppen. De bovenste is vlak en dus heel geschikt om er een sieraad van te maken, en de onderste is gebogen. De buitenkant ziet er niet eens zo aantrekkelijk uit. De schelp is ruw, grijs beige van kleur en hard. Aan de binnenkant bevindt zich het vlees. De smaak is zoutig en de oesters worden meestal levend gegeten. In Europa zijn er grote oesterkwekerijen lang de Franse Atlantische kust vanaf Bretagne tot aan Bordeaux. In Nederland staat Yerseke bekend om zijn Zeeuwse oesters. Op de Nederlandse markt zijn van oudsher de Zeeuwse oesters populair. De andere soorten zijn: Belon, Creuses blanches de Normandie, Fines de claire en Gillardeau. Het grootste en zwaarste deel van de oester is de oneetbare schelp die per oester in omvang behoorlijk kan verschillen. Om onderscheid te maken wordt er een classificatiesysteem gehanteerd die loopt van 0 tot 5.


De Zeeuwse platte oester heeft de meest verfijnde smaak. Een smaak die maar langzaam tot stand komt, want de oester is pas rijp om te eten na zo'n 5 à 6 jaar. De Zeeuwse oester is een schaarse delicatesse omdat ze door de snelgroeiende Zeeuwse creuse wordt verdreven. Verder is het zo dat de oester zich moeilijker voortplant. Door deze schaarste komen de platte oesters steeds vaker uit Ierland en Denemarken. Oesters zijn vaak in de periode van september tot en met juni verkrijgbaar. De Zeeuwse Creus ook wel de bolle oester genoemd, voelt zich heel goed thuis in de Nederlandse wateren. Dankzij de veel kortere voortplantingscyclus (2 tot 3 jaar) kan zij in grote hoeveelheden gekweekt worden. De Franse oester is in Europa erg populair en wordt dan ook verreweg het meest gegeten. langs de Franse kusten worden verschillende soorten oesters gekweekt. Ze komen uit de Marrennes-Oléron, Arcachon, Thau, Bouzigues, Bretagne en Normandië. Zo kent iedere rivier in de monding wel een eigen oestercultuur. Echter de grootste oesterparken van Europa bevinden zich in het kweekgebied van Fort Boyard aan de Gironde, dit bestrijkt maar liefst 3600 ha.

                 
                                                                         De parel
 

Parels vormen zich in oesterachtige zeemossels, enkele zoetwatermossels en soms ook in slakken. Ze ontstaan als reactie op binnengedrongen vreemde delen tussen de schelp en de mantel of zelfs in het inwendige van de mantel. De buitenhuid van de mantel, het mantelepitheel, die gewoonlijk parelmoer vormt aan de binnenzijde van de schelp, omsluit echter ook binnengedrongen vreemde voorwerpen. Uit deze kapsels ontstaat de parel. Zo lang het vervelende deeltje blijft zitten, blijft de oester er meer laagjes parelmoer omheen bouwen. Er zijn ongeveer 2000 laagjes nodig om een parel met een dikte van 1 millimeter te krijgen. Daarom duurt het wel een paar jaar voor het een beetje een parel wordt. Geschat wordt dat in één op de 15.000 wilde oesters een parel zit. De sierwaarde van een parel hangt af van zeven factoren, de glans, vorm, kleur, grootte, perfectie, symmetrie en structuur van het parelmoer waarbij de glans het belangrijkste is. Een parel met een zeldzame kleur is ook kostbaarder.


Doorgaans is de parel licht van kleur, maar er zijn er ook met een donkere kleur, de zogenaamde zwarte parels. Omdat echte parels schaars zijn, is men overgegaan op het kweken van zoetwaterparels en zoutwaterparels. Deze gekweekte parels worden ook wel cultivéparels genoemd. Hiervoor wordt in de oester een klein korreltje parelmoer gelegd en de parel kan dan na  twee jaar worden geoogst. De teelt is door de Japanner Kokichi Mikimoto ontwikkeld en in 1896 gepatenteerd. En tot slot om nog maar een voordeel van parels te noemen: parels schijnen vrouwen mooie dromen te geven! Terwijl ze ook worden beschouwd als symbool van macht, wijsheid en geluk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten